Passejades

Guerra Civil i bombardeigs

En l’actualitat és habitual que, en qualsevol conflicte bèl·lic, s’utilitzi de manera exhaustiva el bombardeig (aeri, naval o terrestre) tant per motius tàctics com estratègics sobre objectius militars i civils. Aquest tipus d’atacs es començaren a desenvolupar durant la Primera Guerra Mundial, millorant tècnicament durant la Guerra Civil Espanyola, i assolint la seva més amplia expressió durant la Segona Guerra Mundial.

Durant els anys de la Guerra Civil Sant Feliu de Guíxols patí un total de trenta-set bombardejos dels quals quatre foren navals i trenta-tres aeris. Aquests atacs provocaren nombrosos danys materials: cinc-cents trenta-tres habitatges resultaren afectats (quaranta totalment destruïts i la resta danyats en diversos graus) també varen ser destruïdes sis fàbriques i altres seixanta-dues reveren desperfectes. A tot això caldria afegir els danys ocasionats als carrers, voreres, mobiliari urbà, a les canonades d’aigua, de gas, cablejat elèctric, a les infraestructures del port, l’estació del tren, i altres edificis com l’ajuntament, les escoles públiques, els safareigs municipals o els banys de Sant Elm.

El fatídic balanç humà dels bombardejos inclou fins a cinquanta-set morts documentades i més d’un centenar de ferits de diversa consideració.

Text: Josep Auladell Payró
Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols

ARXIU MUNICIPAL

Carretera de Girona, 45-47
Tel. 972 32 25 93
arxiu@guixols.cat
Horari: feiners de 9 a 15 h

Facebook   Twitter   InstagramAjuntament de Sant Feliu de Guíxols

© 2020 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · DPD