En coneixem les dades per diverses fonts, però potser una de les més rellevants és el diari personal del guixolenc Lluís Llor i Sabat, conservat a l’Arxiu Municipal de Sant Feliu
Lluís Llor va ser administrador de finques, cònsol honorari de Colòmbia a Sant Feliu de Guíxols de 1916 a 1928, home de negocis, propietari de finques rústiques i secretari de diverses entitats i associacions de Sant Feliu com la Unión comercial, el gremi de flequers o l’associació de dones La Unión. La participació de Lluís Llor en la vida social de Sant Feliu el portà el 1907 a ser nomenat tresorer del Nou Casino La Constància i, el 1912, a la presidència d’aquesta entitat. Cal destacar la seva relació amb la Unión Comercial, començada el 1914, de la que seria nomenat secretari el 1922, i delegat davant el consell directiu de la Confederació Gremial de Catalunya l’any 1936. Durant la guerra civil Lluís Llor va romandre a Sant Feliu exercint d’administrador de finques i escrivint un diari personal on reflecteix el dia a dia d’una societat en guerra. Acabat el conflicte, Lluís Llor continuà amb la seva feina d’administrador de finques i gestionant el patrimoni familiar.
El diari escrit durant la Guerra Civil Espanyola és un testimoni de primera mà tant dels fets bèl·lics que afectaren la ciutat com del patiment de la població per les incerteses de la guerra i la fam que, a poc a poc s’anava estenent per la rereguarda. Dins el diari trobem tot un seguit de referències a l’encariment i la manca progressiva de productes bàsics d’alimentació.
Seguidament transcrivim quatre d’anotacions de les prop de cinquanta que conté el manuscrit sobre aquest tema.
7 mayo de 1937 – No hay pan ni arroz, nuevos aumentos de precio en la venta de carnes. No hay jabón. La carne de oca se vende a 4 pesetas el tercio y los guisantes a 50 centimos la libra
17 julio 1938 – Ante la carencia de todos los principales articulos de comer, pues en las tiendas ni cooperativas no hay ninguno, se cotizan entre los particulares los huevos de 20 a 35 pt docena. Arroz de 20 a 40 pt kilo e igual granos.
6 febrero 1938 – Continuamos sin granos, bacalao, purés, conservas, etc. Se acentúa el malestar general por falta de subsistencias y menudean los robos en campos y poblado. Por falta de alimentacion han fallecido varias personas.
12 diciembre 1938 (...) Mueren bastantes personas de hambre.
Text: Josep Auladell Payró / Imatge: Autoria desconeguda
Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols